OverPEERlijk! Een taart met peer van Hollandse bodem gemaakt op basis van een glutenvrije noten biscuit, perenvulling verrijkt met sinaasappel en gember, alles vergezeld van frisse sinaasappelspijs, roomkaas frosting en krokant gebakken gemberwalnoten. Een mondvol zo 😉 en oh zo lekker, zelfs als je denkt geen gember te lusten. De smaken zijn zo op elkaar afgestemd dat een licht pittige toevoeging van gember het juiste karakter geeft aan – geef toe – een best wel erg een beetje saai fruit als peer. Match made in heaven!
Hoe deze taart tot stand is gekomen en waarom ik dit recept heb ontwikkeld, lees je in mijn blog over Mijn HEMA taart
5eieren – eiwitten en eidooiers apartop kamertemperatuur
80gbotergesmolten en afgekoeld
1theelepelbakpoeder
1/2theelepelbaksoda
70ghoning
Schil van 1 sinaasappel
Mespunt zout
Sinaasappelsap voor het bestrijken van de biscuits na het bakken.
Peren vulling
0,5kgperengeschild en gesneden in kleine blokjes
1zakje vanillesuiker
Sap en schil van 1 sinaasappel
3elgembersiroop
1/2theelepelkaneel
Spijs
50gkant en klare amandelspijs
Sap van 1/2 sinaasappelik gebruik 25ml versgeperst sap + vruchtvlees
Roomkaas vulling
200gmonchou op kamertemperatuur
200mlkoude slagroom
50gwitte basterdsuikergezeefd
1zakje vanillesuiker
1zakje klopfix
Decoratie
Deel van de spijs.
Geroosterde- of in gember siroop gebraden walnoten
Instructies
Notenbiscuits
Mix in een schaal walnoot-, amandelmeel, bakpoeder en baksoda.
Verwarm oven tot 170°C, boven en onder warmte.
Klop de eiwitten met een mespuntje zout op hoge snelheid op tot stevig schuim.
Verlaag de snelheid van je mixer, voeg nu voorzichtig de eidooiers één voor één aan de eiwitten toe. Houd de snelheid van je mixer laag, voeg honing, gesmolten boter en sinaasappel rasp stapsgewijs aan toe en mix nu heel kort tot de ingrediënten gecombineerd zijn.
Zet de mixer uit en spatel er nu je droge notenmix doorheen. Spatel voorzichtig om niet te veel lucht te verliezen.
Verdeel je beslag over drie springvormen a 17cm doorsnede en zet deze direct in één keer in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten.
Haal de springvormen uit de oven, haal de notenbiscuits na een paar minuten uit de bakvormen en laat deze helemaal afkoelen op een rooster.
Peren vulling
Bak de blokjes peer met specerijen, suiker, gembersiroop, sinaasappelsap en rasp in een pan op middelhoog vuur gedurende 5-10 minuten, totdat de peren zacht zijn, maar nog hun structuur behouden. Proef regelmatig, stel bij waar nodig.
Laat afkoelen.
Spijs
Meng de spijs met sinaasappelsap en zet apart in een spuitzakje zonder spuitmondje.
Roomkaas vulling
Mix met een garde de witte basterdsuiker in een kom door de monchou.
Klop in een andere kom koude slagroom met een zakje klopfix en vanillesuiker iets verder dan yoghurt dikte.
Voeg 1/3 van de slagroom aan de monchou toe, spatel voorzichtig door. Voeg de rest van de slagroom toe aan je roomkaas mengsel, spatel door tot alles met elkaar goed gecombineerd is zonder te veel luchtigheid van de slagroom te verliezen.
Opbouw
Bestrijk elke laag van je biscuit met sinaasappelsap.
Besmeer de eerste laag biscuit met 1/3 roomkaas en strijk glad met een spatel. Verdeel ½ van de peren vulling er overheen. Zet een paar stippen van de roomkaas op de peren om de tweede laag biscuit er op te plakken.
Verdeel een 1/3 deel van de roomkaas en andere helft van de peren vulling op de tweede laag. Knijp uit het spuitzakje een lineair patroon van de sinaasappelspijs op de taart. Houd wat spijs over voor de decoratie.
Plaats de derde laag van het biscuit op de taart.
Smeer de taart aan met de rest van de roomkaas frosting.
Decoreer met een swirl van spijs, wat walnoten en eventueel wat sinaasappel partjes.