OverPEERlijk! Een taart met peer van Hollandse bodem gemaakt op basis van een glutenvrije noten biscuit, perenvulling verrijkt met sinaasappel en gember, alles vergezeld van frisse sinaasappelspijs, roomkaas frosting en krokant gebakken gemberwalnoten. Een mondvol zo 😉 en oh zo lekker, zelfs als je denkt geen gember te lusten. De smaken zijn zo op elkaar afgestemd dat een licht pittige toevoeging van gember het juiste karakter geeft aan – geef toe – een best wel erg een beetje saai fruit als peer. Match made in heaven!

Hoe deze taart tot stand is gekomen en waarom ik dit recept heb ontwikkeld, lees je in mijn blog over Mijn HEMA taart

Kijk hoe ik de taart heb opgebouwd op IGTV: https://www.instagram.com/tv/CPICngqHkAo/

OverPEERlijk

Glutenvrije taart met peer, walnoot en roomkaas
Gang Nagerecht
Porties 12
Ingrediënten
Notenbiscuit
  • 100 g zeer fijngemalen walnoten
  • 100 g zeer fijngemalen amandelen
  • 5 eieren – eiwitten en eidooiers apart op kamertemperatuur
  • 80 g boter gesmolten en afgekoeld
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 70 g honing
  • Schil van 1 sinaasappel
  • Mespunt zout
  • Sinaasappelsap voor het bestrijken van de biscuits na het bakken.
Peren vulling
  • 0,5 kg peren geschild en gesneden in kleine blokjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Sap en schil van 1 sinaasappel
  • 3 el gembersiroop
  • 1/2 theelepel kaneel
Spijs
  • 50 g kant en klare amandelspijs
  • Sap van 1/2 sinaasappel ik gebruik 25ml versgeperst sap + vruchtvlees
Roomkaas vulling
  • 200 g monchou op kamertemperatuur
  • 200 ml koude slagroom
  • 50 g witte basterdsuiker gezeefd
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje klopfix
Decoratie
  • Deel van de spijs.
  • Geroosterde- of in gember siroop gebraden walnoten
Instructies
 
Notenbiscuits
  • Mix in een schaal walnoot-, amandelmeel, bakpoeder en baksoda.
  • Verwarm oven tot 170°C, boven en onder warmte.
  • Klop de eiwitten met een mespuntje zout op hoge snelheid op tot stevig schuim.
  • Verlaag de snelheid van je mixer, voeg nu voorzichtig de eidooiers één voor één aan de eiwitten toe. Houd de snelheid van je mixer laag, voeg honing, gesmolten boter en sinaasappel rasp stapsgewijs aan toe en mix nu heel kort tot de ingrediënten gecombineerd zijn.
  • Zet de mixer uit en spatel er nu je droge notenmix doorheen. Spatel voorzichtig om niet te veel lucht te verliezen.
  • Verdeel je beslag over drie springvormen a 17cm doorsnede en zet deze direct in één keer in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten.
  • Haal de springvormen uit de oven, haal de notenbiscuits na een paar minuten uit de bakvormen en laat deze helemaal afkoelen op een rooster.
Peren vulling
  • Bak de blokjes peer met specerijen, suiker, gembersiroop, sinaasappelsap en rasp in een pan op middelhoog vuur gedurende 5-10 minuten, totdat de peren zacht zijn, maar nog hun structuur behouden. Proef regelmatig, stel bij waar nodig.
  • Laat afkoelen.
Spijs
  • Meng de spijs met sinaasappelsap en zet apart in een spuitzakje zonder spuitmondje.
Roomkaas vulling
  • Mix met een garde de witte basterdsuiker in een kom door de monchou.
  • Klop in een andere kom koude slagroom met een zakje klopfix en vanillesuiker iets verder dan yoghurt dikte.
  • Voeg 1/3 van de slagroom aan de monchou toe, spatel voorzichtig door. Voeg de rest van de slagroom toe aan je roomkaas mengsel, spatel door tot alles met elkaar goed gecombineerd is zonder te veel luchtigheid van de slagroom te verliezen.
Opbouw
  • Bestrijk elke laag van je biscuit met sinaasappelsap.
  • Besmeer de eerste laag biscuit met 1/3 roomkaas en strijk glad met een spatel. Verdeel ½ van de peren vulling er overheen. Zet een paar stippen van de roomkaas op de peren om de tweede laag biscuit er op te plakken.
  • Verdeel een 1/3 deel van de roomkaas en andere helft van de peren vulling op de tweede laag. Knijp uit het spuitzakje een lineair patroon van de sinaasappelspijs op de taart. Houd wat spijs over voor de decoratie.
  • Plaats de derde laag van het biscuit op de taart.
  • Smeer de taart aan met de rest van de roomkaas frosting.
  • Decoreer met een swirl van spijs, wat walnoten en eventueel wat sinaasappel partjes.
glutenvrij