Klinkt best wel gek voor een Nederlands oor? Soep van rode bieten? Wacht totdat ik je de zure augurken soep voorschotel!

In Polen wordt rode bieten soep gegeten op wekelijkse basis. Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik elke dag trek in rode bieten. Vrienden en collega’s maakten een grap dat ik mijn buik van binnen rose wou kleuren, een meisje was toen inderdaad een wenselijke uitkomst 😉 Dat is notabene ook gelukt.

In die periode heb ik super veel rode bietensoep gegeten en ik zal mezelf niet zijn als ik daar niet mijn eigen twist aan had gegeven … Toen ontstond ook het recept die ik tot op de dag van vandaag maak en die iedereen thuis lekker vindt. Mijn schoonmoeder zei laatst dat het de lekkerste soep is die zij ooit heeft gegeten en als mijn schoonmoeder het zegt, dan is het zo!

Succes met het maken en laat weten of het heeft gesmaakt!

Rode bieten soep

by Barlicious
De onderstaande gewichten zijn van de rauwe, geschilde ingrediënten.
5 van 1 stem
Gang Voorgerecht, Warme lunch
Keuken Internationaal
Porties 6 personen
Ingrediënten
  • 1,5 l water
  • 6 rode bieten in stukken (650-750g)
  • 2 wortelpeterselie gehalveerd (100g)
  • 1 wortel gehalveerd (100g)
  • 150 gr knolselderij in stukken
  • 2 teentjes knoflook heel
  • 1 rode ui gehalveerd
  • 5 kipdrumsticks 600g
  • 100 ml Kookroom plus een beetje voor de garnering
  • 1,5 – 2 Citroenen geperst (sap)
  • 0,5 tl gemalen knoflook
  • 0,5 tl rode paprikapoeder
  • 2 tl suiker
  • Gemalen chili vlokken naar smaak, eventueel als garnering als de kids mee-eten
  • Zout knoflookpeper naar smaak
  • Zwarte sesam en chilliolie voor garnering
Instructies
 
  • Schil en snijd je groente in grove stukken. Weeg af. +/- 20 gram verschil maakt niet uit voor het eindresultaat, dus je hoeft niet pietje precies te zijn.
  • Was de kip, leg in een pan met KOUD water, zet op het vuur. Voeg rode bieten, wortelpeterselie, wortel, knolselderij, knoflook, ui en een snuf zeezout toe. Laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 60 – 75 minuten.
  • Vis de kip uit de pan, schraap het vlees los van het bot (als het gaar is dan glijdt het vlees zo van het bot af). Haal de huid eraf, die mag je bewaren voor de liefhebbers 😉 De rest van het vlees trek je uit elkaar met twee vorken tot aan een pulled chicken idee/structuur. Leg apart onder aluminiumfolie, zodat het niet te veel afkoelt.
  • Pureer alle ingrediënten in het kookvocht met een staafmixer tot een gladde massa. Laat verder pruttelen op een laag vuurtje. Voeg er kookroom aan toe.
  • Nu is het moment daar om het op smaak te brengen! Voeg citroensap, knoflookpoeder, paprikapoeder, suiker, zout en peper toe. Proef regelmatig en zorg voor de balans die je smaakpapillen bevredigd.
  • Voor het serveren leg je wat pulled chicken in het midden van het bord, schenk soep eromheen, strooi wat zwarte sesamzaadjes en een paar druppels room en chiliolie er op.
  • Geniet!