Een warm thuisgevoel krijg je niet zonder aandacht voor lekker koken en eten. Als ik mijn gezin iets extra wil verwennen, ga ik op zoek naar extra lekkere ingrediënten waarmee ik nieuwe gerechten op tafel kan toveren. Dat is dan ook direct een beetje quality time voor mezelf: alleen (zonder minderjarige aanhang dus) door de winkelschappen heen, geen tijdsdruk, lekker ontspannen … iets wat je vóór Corona “shoppen” noemde … nu beleef je het meeste bij de AH XL …

Vóór de kerst heb ik twee, mij totaal onbekende producten gespot: truffel aardappel en zwarte knoflook. Direct gekocht natuurlijk, daarna pas gegoogeld wat je hiermee eigenlijk kan doen…

Heel verrassend was het niet. Aardappel is aardappel, ziet er alleen iets mooier en spannender uit dan wat wij normaal gesproken eten.

Zwarte knoflook daarentegen was een ontdekkingsreis. De smaak was verrassend zacht, aards, met een klein zuurtje. Heel anders dan wat je gewend bent van knoflook. Ik vond het heel lekker!

Omdat het een feestje op het bord moest worden, heb ik besloten om één van onze favo bijgerechtjes te maken: placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, oftewel: aardappel(pannen)koekjes met knoflooksaus 2.0. In mijn vriendenkring sta ik bekend om mijn Poolse gerechtje. Iedereen probeert het altijd heel stoer en vol overgave uit te spreken, wat ongeveer nooit lukt. Ik strijk altijd met heel veel eer en ben trots op het feit dat iedereen dat kleine stukje Poolse keuken zo smakelijk vindt. Als ze toch eens wisten hoe gemakkelijk het is om te maken! Nou ja, ik ga het nu bigtime verraden! Maar dan met een extra twist: gemaakt van truffel- en zoete aardappel, met zwarte knoflooksaus.

Eet smakelijk!

Truffel aardappelpannenkoekjes met zwarte knoflooksaus

by Barlicious
Mijn recept is voor een bijgerechtje; ongeveer 15 koekjes. Ik serveer deze mooie krokante pannenkoekjes bij het avondeten. In Polen wordt het echter gegeten als een vegetarische maaltijd. Maak er dus maar je eigen feestje van: verdubbel de ingrediënten en geniet!
5 van 2 stemmen
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Tussengerecht
Keuken Pools
Porties 15 stuks
Ingrediënten
Ingrediënten voor 2/3 personen (+/- 15 koekjes):
  • 500 g truffel aardappel geraspt
  • 300 g zoete aardappel geraspt
  • 1 grote winterpeen geraspt
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 teen witte;) knoflook geperst
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bloem of aardappelzetmeel voor een glutenvrije variant
  • Zout en peper naar smaak
  • Arachideolie voor het bakken
Voor de saus:
  • 3 eetlepels crème fraiche
  • 1 eetlepel mayo
  • 1 zwarte knoflookbol gepeld en geprakt met een vork
  • 1 eetlepel Citroensap
  • Zout, suiker, knoflookpeper naar smaak
  • Verse peterselie voor de garnering
Instructies
 
  • Meng alle ingrediënten met elkaar. Hoe langer je je aardappel in de schaal laat staan, hoe meer vocht er vrijkomt. Geen zorgen, dat hoort erbij.
  • Warm een pan op, arachideolie erin, vorm kleine koekjes met je handen, druk het vocht er uit, leg op de pan, druk plat aan. Laat bakken tot goudbruin en crispy.
  • Voor de saus mix je alle ingrediënten door elkaar. Als je de saus iets te dik vindt, kun je het verdunnen met wat kookroom of een scheutje slagroom.
Tips
Keer niet te snel om! Laat ze per kant rustig bruin worden. Als je voelt dat ze makkelijk loslaten en je ermee kan schuiven, zijn ze klaar om omgekeerd te worden. Eenmaal bruin zijn ze klaar!
glutenvrij, herfst, vegetarisch