Ok, de tijd is rijp om met jullie mijn belangrijkste gerecht te delen.
Het is het gerecht waarmee ik het hart van mijn man heb veroverd.
Zoet, maar pittig. Opvallend en ingetogen tegelijk. Charmant en elegant … prikkelt letterlijk al de zintuigen.
Dus als je je ui al hebt gesnipperd, kip gesneden, knoflook gechopt en water aan de kook gezet, ben je 15 minuten verwijderd van een smaken explosie waarvan je tot nu toe niet zou denken dat het thuis in een ogenblik op tafel te toveren valt.
Voor het eerst zag ik een kok soortgelijke smaakcombinatie gebruiken toen ik nog in Polen woonde. Ik was een jaar of 13 denk ik. Toen begon ik serieus te experimenteren met receptjes en ik wilde nieuwe smaken ontdekken.
In een Pools dorp waren toen, medio jaren 90, nog niet overal alle lekkere bijzondere producten beschikbaar. Limoengras, kokosmelk, chili, gember … de verkoopster keek me toen heel bedenkend aan.
Maar het recept en het idee van al die smaken bij elkaar bleef bij mij plakken … tot het moment, een paar maanden later, ik voor het eerst in Nederland op vakantie in een winkel rondliep. Mijn ogen draaiden letterlijk rondjes van alle indrukken. Helemaal in the flow van het inslaan van bijzondere smaken heb ik een rode curry pasta ontdekt; blijkbaar werd er wat ik zo graag wilde maken, maar door gebrek aan ingrediënten niet kon, hier in Nederland gewoon in potjes verkocht.
Het experimenteren kon beginnen.
Na jaren bijstellen en proeven, heb ik een recept kunnen creëren wat je versteld zal laten staan.
Ok, ben je er klaar voor?
Here we go!