Mijn vrienden houden van speciale biertjes en dus heb ik besloten om hun drie favoriete soorten biertjes om te toveren tot een toetje. Volgens mij is het nog aardig gelukt ook!
De klassieke recepten die waarschijnlijk iedereen ooit weleens heeft geproefd, kregen een nieuwe definitie op het moment dat je ze met bier combineert.

Hierbij de eerste van de drie receptjes, gemaakt met Tripel Karmeliet.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf, nadat ik een paar biertjes meerdere malen heb geproefd om de recepten te ontwikkelen, wat vaker voor een speciaal biertje zou gaan. De hoeveelheid bier die ik heb geproefd heeft hier wellicht iets mee te maken😉.

Het idee voor een toetje met Tripel Karmeliet is ontstaan na het lezen van de smaakbeschrijving op Wikipedia aangereikt door mijn bestie:

“Karmeliet is een complex bier met een romige schuimkraag. Dit komt onder meer door het overvloedig gebruik van kruiden en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan mildbitter uit te vloeien”

Een mond vol omschrijving. Toen ik het las wist ik het direct: een soes met Tripel Karmeliet biercrème, een hartje van sinaasappelspijs en sinaasappeljam on the side voor een frisje.

Het klonk direct goed vond ik zelf. En dan de smaak! Man, ik was zo verbaasd dat het zo goed combineerde met elkaar. Dit soort experimenten kunnen wisselend aflopen natuurlijk, maar deze moet je proberen!

Maak 9 à10 grote soezen (grootte van sinaasappel) of 18/20 kleine soezen (mandarijn). Gebruik hiervoor, net als ik, het betrouwbare basis recept van the one and only @rudolphvanveen_official. Het recept vind je hier.

Tripel Karmeliet soezen

Overheerlijke Tripel Karmeliet soezen waardoor je blik op bier helemaal verandert
Gang Nagerecht
Ingrediënten
De crème
  • 15 g suiker
  • 10 g custard poeder (ik had die van Dr.Oetker)
  • 125 ml Tripel Karmeliet
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 60 g poedersuiker
Spijsvulling
  • 80 g amandelspijs
  • 1 sinaasappel
  • 4 el sinaasappeljam
Instructies
 
De crème
  • Maak met deze verhouding aan ingrediënten de custard volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat afkoelen met een enkel laagje vershoudfolie er overheen om de vorming van een velletje te voorkomen.
  • Klop in een andere schaal 125g boter en 60gpoedersuiker op tot het moment dat de boter wit van kleur wordt. Dat duurtzeker een minuut of acht, op medium snelheid van je keukenapparaat.
  • Klaar
Spijsvulling
  • Voor sinaasappelspijs heb je vanzelfsprekendamandelspijs nodig. Ik heb die van Dr Oetker gebruikt, maar als je het zelf wilmaken, ga je gang!
  • Voeg het sap en de schil van een halvesinaasappel aan 80g amandelspijs toe. Gezien geen sinaasappel hetzelfde is, hebje misschien meer dan een halve nodig. Waar je op zoek naar bent is eensmeerbare structuur die aangenaam voelt in je mond.
Opbouw van de soezen
  • Snij de soezen door het midden
  • Spuit een nestje van de crème
  • Vul de ruimte in het midden met de sinaasappelspijs
Garnering
  • Serveer met wat sinaasappeljam en sinaasappelschil als garnering
  • En niet vergeten; een glaasje Tripel Karmelieterbij!
  • Geniet!