Mezze (tzaziki, labneh en galayat banadoura)

Een Mezze is een smaakmaker van je diner. Verschillende geuren, kleuren en structuren nodigen direct uit om een vakantiegevoel te creëren.
Drie soorten dips; je kunt ervoor kiezen om er één weg te laten. Maak er je eigen feestje van. Ik serveer deze Mezze gerechtjes met warm platbrood.

Mise en place (dag voorafgaand aan je diner)

Alle drie de dips kun je een dag van tevoren maken. Enige wat je op de dag zelf dan nog hoeft te doen is plaatsen in een mooi schaaltje, besprenkelen met wat zout, olijfolie of munt (zie de recepten).

Dinner night

Voor het uitserveren maak je wat bakjes mooi, warm je wat platbrood in de magnetron op en meer is niet nodig. Geniet van je authentieke, Griekse voorgerecht.

Tzaziki #barlicious

Tzaziki

Ingrediënten
  • Griekse yoghurt; geen namaak maar een echte romige Griekse yoghurt
  • Komkommer zonder zaadnesten en geraspt
  • Twee teentjes knoflook
  • Half bosje dille
  • Peper en zout
Instructies
 
  • Combineer alle ingrediënten met elkaar, proef, breng op smaak met peper en zout.
Galayat banadoura

Galayat banadoura met munt

Ingrediënten
  • 5 trostomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 verse jalapeño peper
  • 5 gr verse munt
  • 2 el geroosterde amandelstiften
Instructies
 
  • Tomaat, ui, knoflook -> snijd in kleine blokjes
  • Doe wat olie in de pan, voeg tomaat, ui en knoflook toe, breng op smaak met zout en peper. Voeg de hele, gehalveerde in twee stukken, peper toe en bak op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt en de tomaten zacht zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
  • Plaats in een schaal en schenk er olijfolie overheen. Bestrooi met vers gesnipperde munt en amandelstiften.
Geiten labneh

Geitenlabneh met sumak

Ingrediënten
  • 500 g geitenyoghurt
  • Peper, zout, olijfolie en sumak naar smaak
Instructies
 
  • Schenk 500 g geitenyoghurt in een doek welke zonder wasverzachter is gewassen, plaats in een vergiet en laat minimaal 4 uur uitlekken.
  • Knijp de rest van het vocht goed uit.
  • Lepel het uitgelekte mengsel over in een schaal, breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met sumak en olijfolie.