Ok, de tijd is rijp om met jullie mijn belangrijkste gerecht te delen.

Het is het gerecht waarmee ik het hart van mijn man heb veroverd.

Zoet, maar pittig. Opvallend en ingetogen tegelijk. Charmant en elegant … prikkelt letterlijk al de zintuigen.

Dus als je je ui al hebt gesnipperd, kip gesneden, knoflook gechopt en water aan de kook gezet, ben je 15 minuten verwijderd van een smaken explosie waarvan je tot nu toe niet zou denken dat het thuis in een ogenblik op tafel te toveren valt.

Voor het eerst zag ik een kok soortgelijke smaakcombinatie gebruiken toen ik nog in Polen woonde. Ik was een jaar of 13 denk ik. Toen begon ik serieus te experimenteren met receptjes en ik wilde nieuwe smaken ontdekken.

In een Pools dorp waren toen, medio jaren 90, nog niet overal alle lekkere bijzondere producten beschikbaar. Limoengras, kokosmelk, chili, gember … de verkoopster keek me toen heel bedenkend aan.

Maar het recept en het idee van al die smaken bij elkaar bleef bij mij plakken … tot het moment, een paar maanden later, ik voor het eerst in Nederland op vakantie in een winkel rondliep. Mijn ogen draaiden letterlijk rondjes van alle indrukken. Helemaal in the flow van het inslaan van bijzondere smaken heb ik een rode curry pasta ontdekt; blijkbaar werd er wat ik zo graag wilde maken, maar door gebrek aan ingrediënten niet kon, hier in Nederland gewoon in potjes verkocht.

Het experimenteren kon beginnen.

Na jaren bijstellen en proeven, heb ik een recept kunnen creëren wat je versteld zal laten staan.

Ok, ben je er klaar voor?

Here we go!

Kip curry ala Barlicious

Zoet, maar pittig. Opvallend en ingetogen tegelijk. Charmant en elegant … prikkelt letterlijk al de zintuigen.
Ingrediënten
  • 1 pak tagliatelle
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 of 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 2 kipfilets gesneden in flinterdunne plakjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 225 g abrikozenjam
  • 110 g rode currypasta van KohThai
  • Seroendeng van Conimex of INPROBA
Instructies
 
  • Kook de tagliatelle al-dente.
  • Schenk een laagje olie in een hoog pannetje. Karamelliseer het uitje op rustig vuur. Roer regelmatig. Wanneer je ui zoet ruikt en een licht kleurtje begint te krijgen, voeg dan de knoflook toe.
  • Vervolgens, constant roerend, een half potje rode curry pasta toevoegen.
  • Blus af met kokosmelk.
  • Voeg abrikozenjam toe en breng het geheel tegen de kook aan.
  • Voeg nu stukje voor stukje flinterdunne plakjes kip toe en breng wederom tegen de kook aan. Je kip is binnen twee minuten gaar en je saus is hiermee af.
  • Nu is de tijd om te proeven en afhankelijk van hoe je smaakpapillen reageren, wat meer curry voor pittigheid of jam voor de zoetigheid toevoegen.
  • Je pasta is inmiddels afgegoten, die mag je op de borden gaan opscheppen.
  • Giet de saus met een soeplepel over de pasta, maak mooi (en nog goddelijker) met seroendeng.