Het is koud, de avonden zijn lang, er is verder niks te beleven buiten de deur. Hoe fijn is het dan om thuis op de bank lekker te genieten van een heerlijke fles wijn en bijpassende, in ongeveer drie seconden op tafel te zetten, kaasgerechtjes.
Van dit najaars gerechtje heb ik twee variaties voor je: met brie voor bij de witte- en met camembert voor bij de rode wijn.
Voor de wijnen heb ik me laten adviseren door een jonge Nijmeegse wijnliefhebber die zijn passie voor een lekkere borrel heeft omgezet tot een moderne en vooruitstrevende onderneming. Bij Nieuwewijnen kun je voor de, op de Nederlandse markt nog onbekende, chique- en unieke flessen wijn terecht. Iets voor fijnproevers en diegenen die af en toe wat nieuws en bijzonders willen ontdekken, zonder hiervoor naar het buitenland toe te hoeven. Precies wat ik voor bij mijn gerechtjes nodig had! Het was een feest om te maken en te fotograferen, maar een nog groter feest om ervan te proeven!
Ga je het maken? Trek dan alvast een fles wijn open, want het genieten is bij deze al begonnen!
Een paar druppels citroenafhankelijk van hoe zuur je peren zijn, je moet dus proeven!
½tlkaneelpoeder
Boter om op te bakken
Takje rozemarijn
Optioneel: 1el amandellikeur
70-100gamandelpartjes geschild en geroosterd
Instructies
Verhit boter op de pan, bak de peertjes samen met het takje rozemarijn kort aan. Voeg honing, citroensap, kaneel en indien gewenst amandellikeur toe. Bak ongeveer vijf minuten.
Serveer je brie op een mooi bordje met je warme peertjes en amandelen eroverheen.
Tips
Bij dit gerechtje dronken wij Jesuitenhof Dirmsteiner Riesling. Zijn frisse zuren complimenteerde mijn peer perfect! Daar waar de in de wijn aanwezige tropische vruchten de volle smaak van brie verzachtten lieten de levendige mineralen van de wijn een aangename prikkel op de tong achter. Heerlijk los van elkaar, onvergetelijk samen. Doe jezelf een plezier en proef het snel samen, je zult er geen spijt van hebben! Link naar de wijn vind je hier.
Doe alle ingrediënten behalve het sap of de likeur in een pannetje, laat de suiker smelten en de vruchtjes dan zachtjes er in koken. Het duurt ongeveer een minuut of tien voordat ze open springen.
Persoonlijk vind ik de stukjes cranberry in de saus niet lekker. Je kunt de saus zeven of blenden tot een gladde massa. Voeg dan sinaasappelsap of likeur toe, zet het weer op een laag vuurtje en kook in tot gewenste dikte.
Strooi je saus over je camembert heen, bestrooi met walnoten en als je wilt wat gedroogde cranberry’s.
Tips
Mijn wijn tip bij dit gerechtje is Tinta Amarela. Deze verrassend veelzijdige wijn is door de aanwezigheid van kersen, framboos en bessen een onmisbare toevoeging aan je smaakbeleving. De aroma’s van houtrijping en walnoten versterken elkaar en het vanille aroma in de wijn geeft dit gerechtje een chique karakter. Benieuwd naar hoe deze combinatie smaakt? Bestel je wijn hier.Ik ben benieuwd naar jullie reacties!